Verovali ili ne ili „Objekat 505“

Mnogi su čuli, a mnogi i nisu – Aerodrom Željava (“Objekat 505″) vam je u vreme bivše Jugoslavije bio nešto poput Area 51 za amerikance, samo malo drugačije. Smešten u srcu bivše Juge, u Bosni pokraj Bihaća tačno ispod planine Plješevica, iako najveći vojni objekat bio je to najtajnija i načuvnija lokacija u bivšoj SFRJ.

Čak su se ispredali, i prenosili “sa kolena na koleno” mitovi i legende o “mrtvoj straži” koja čuva objekat, o “avionim koji izleću iz planine”, kao i druge priče dostojne barona Minhauzena kreirane u narodima bliskim preterivanju i mitomaniji.

U stvarnosti, radilo se vojnom aerodromu sa podzmenim spremištima za avione. Ipak, nije to bio običan aerodrom, ondašnja voja vrhuška i strategija odbrane planirali su da u slučaju potrebe hiljadu pilota i ostalih najvećih sinova naših naroda i narodnosti, preživi nuklearni napad,  te nakon toga da izleti sa oko 120 MiG-ova i potamani sve naše NATO i VU (Varšavski ugovor) neprijatelje. Stvarno impozantan plan i ujedno besmislena strategija.

Kako god bilo, nekadašnji biser JNA koštao je poreske obveznike, neverovatnih ali merljivih, od 4 do 8 milijardi dolara. Navodno, ideja za gradnju objekata nastala je negde 1954. kada se jedan vojan delegaciaj obrela u Švedskoj, gde je videla sličan ali mnogo manji objekat. Gradnja objekta počela je većnaredne ‘56. i trajala je čitavih 12 godina. Na izgradnji ovog čuda, dostojnog Discovery TV kanal, radilo je neprekidno 250 odabranih radnika u strogoj tajnosti, da bi aerodorom bio pušten u operativni rad “varljive” 1968.

Objekat dostajan Spectre i Jamesa Bonda

Objekat je svečano otvorio Tito prkoseći Sovjetima koji su te godine okupitali Čehoslovačku. U utrobi planine bilo je preko 20 kilometara hodnika i tunela, imao je brojne spavaonice, učionice, kuhinju, ambulantu, razna skladišta, spostveni vodovod i električnu centralu. Stanovnici ovog grada hermetički su mogli da se odvoje od ostatak sveta, a sam unutrašnji prostor bio je odvojen sa 56 teških pancirnih vrata.

Pogled na piste

Iz podzemnih galerija, koje su toliko bile velike da mogu da smeste jedan pored drugog dva MiG-21, izlazilo se na čak 4 izlaza (3 prema Hrvatskoj i 1 prem BiH)  a bilo je dostupno čak 5 poletno-sletnih staza postaljenih u prtenasti oblik.

Početkom građanskog rata u bivšoj SFRJ, objekat je napušten od strane JNA, a njegovi ulazi su zarušeni eksplozivom. Sada je to jedan veliak ruina vredna cirka 5 milijardi dolara.

Verovali ili ne postoje čak i video snimci ovog objekta iz ondašnjih vremena…

(Izvor: http://planetoid.srpski.org/2009/06/ )

ЛеЗ 0003513

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Сачувани фрагменти једне недовршене хронике

%d bloggers like this: