Бојана Николић: a cappella

Intervju u Novostima: Volim mistične i snažne pesme
BOJANA Nikolić, moderna, gradska devojka, premda posvećena i naučnom etnomuzikološkom radu, odavno zna da je ono što istinski voli i želi – pevanje. Zato, osim što sama nastupa u bendu pod svojim imenom, i u nekoliko drugih sastava, Bojana vodi školu tradicionalnog pevanja, koju su njeni učenici za kratko vreme izneli na dobar glas.

———————–
* Rakija ili liker?
– Iako bi uz moj terenski rad i bavljenje seoskom kulturom više odgovarala rakija, ipak biram liker koji je mnogo blaži i meni lepši.

LIČNA KARTA
* Diplomirala na FMU, Odsek za etnomuzikologiju.
* Članica međunarodne grupe „Taram“ (uz po jednog odabranog muzičara iz Egipta, Belgije, Španije, Mađarske, Poljske).
* Pevala u grupama „Balkanika“, „Hazari“, „Biber“…
* Angažovana na digitalizaciji fono-arhiva profesora etnomuzikologije Dragoslava Devića.
* Članica Srpskog etnomuzikološkog društva.
* Osnivač agencije „Balkansko kulturno nasleđe“ i Škole tradicionalnog pevanja, u okviru koje postoji i izdavačka delatnost.
videti više: http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:378482-Bojana-Nikolic-Volim-misticne-i-snazne-pesme
___________________________________________________________________________________________

U jednom intervjuu rekla si da se za etnomuzikologiju interesuješ još od Osnovne škole. Ali i da Srbiji nedostaje Akademija za etnomuzikologiju… Šta je bilo presudno da se opredeliš za pevačku karijeru, i na koje si prepreke nailazila?

Vokalne tehnike su me zainteresovale još u osnovnoj školi. U tradicionalnom pevanju one su najraznovrsnije, što je za mene uvek predstavljalo izazov. Tada sam i upisala Odsek za tradicionalno pevanje u M.Š.“Mokranjac“ i nakon toga etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dakle, Katedra za etnomuzikologiju postoji u našoj zemlji, to je naučni odsek gde pišemo stručne radove; ali u smislu izvođaštva, na nivou fakultetskog obrazovanja, ne postoji odsek za tradicionalno pevanje i sviranje, poput odseka za solo pevanje, klavir i dr.

Pevanje je moja neminovnost, za mene nije postojala alternativa. Prepreke su bile razne, kao i u svakoj profesiji, ali ja se borim da istrajem u onome što volim i za šta sam se školovala.

‘Škola srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić“ je trenutno moja najvažnija aktivnost. To je prva škola tog tipa u našoj zemlji i čitavom regionu. Polaznici na jednom mestu izučavaju vokalne stilove i tehnike pevanja sa čitavog Balkana. Važno je naglasiti da ko savlada te tehnike može bez problema da peva pop, rok, džez, narodnu muziku, fado,… tehnike tradicionalne pevanja su najteže i kroz njih se sve drugo savladava. U junu se završava prvi kurs, biće organizovan završni koncert, a od septembra počinje novi. Pozivam i ovom prilikom zainteresovane da se od septembra upišu u jedinstvenu školu na Balkanu!

Posebno zanimljiv deo tvog rada jesu terenska istraživanja… Da li nam možeš ukratko preneti ta iskustva, izdvojiti nešto neobično i zanimljivo, nešto što je ostavilo utisak na tebe...

Terensko istraživanje je osnova mog rada. Ja sam najsrećnija kad zabeležim neku nepoznatu pesmu, jer ću je sačuvati. Najdivniji su ljudi, oni vam daju srce na dlanu! U svakom kraju su me udavali i nalazili mi potencijalnog đuvegiju. U početku svi budu stidljivi, a kasnije kad popiju po guc rakije pesma teče, priča teče, a na kraju obavezno otpevaju neku šaljivu pesmu i naglase da nikako ne otkrijem ko je pevao, da se ne obrukaju pred učenim svetom. Ja bih išla od sela do sela da beležim pesme, igre, svirku, priče, celu Srbiju bih prošla, i Bosnu, Crnu Goru, Hrvatsku, toliko to volim. Za takav rad je potrebno puno sredstava i vremena, nadam da će se svest ljudi koji rade u institucijama promeniti i da će pomoći meni i drugima, koji sakupljamo kulturno blago, da očuvamo tradiciju i kulturni identitet ovog naroda. Jer, kao što volim da naglasim, SRPSKO TRADICIONALNO PEVANJE JE NAJVEĆI SRPSKI BREND!

videti više: http://www.nadlanu.com/pocetna/vodic/muzika/Bojana-Nikolic-Pevanje-je-moja-neminovnost.a-107843.136.html

______________________________________________________________________________________________________________

http://youtu.be/ORPcP60J0Q0

ЛеЗ 0003507

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Сачувани фрагменти једне недовршене хронике

%d bloggers like this: