ŽENA U CRNINI …

Sreda Petkina majka

Tragajući po Zabrezi za starim ženama koje su imale bliski susret sa svetom Petkom, put uzbrdo doveo me je do kuće Borike Radunović (90).
– Čujem dobro, a slabo vidim – rekla mi je na početku našeg razgovora.- Tebe dobro razaznajem. Svetliš mi ka svetlost, pomozi mi Bože. Odavno osećam da će neko nepoznat odnekud da naiđe, da mu ispričam ono što nikom nisam. A ti tačno piši sve što ti budem rekla.
Baba Borika je puna priča o životu, trpljenju i patnji, o bilju i verovanju. Zna da priča o svemu, ali meni je odmah započela i ispričala sve što je znala o Svetoj Petki. Kao da je svetica stajala nevidna pored nje i podsećala je na njihov prvi susret.
– Bilo je vreme u mom životu – kazivala mi je baba Borika – kad nisam ništa ni jela ni pila 18 dana. Na kraju, kad mi se umiranje primaklo, došla mi je Žena u Crnini, kako mi zovemo svetu Petku, i rekla mi da sam obdarena da pričam narodu o postu. Pođem ja po selu, idem kao vejka, gladna i žedna, kad kod Spruda sretnem moju pokojnu strinu Milicu. Zagrli me ona, poljubi me u oba obraza, hoće da me vodi sa njom, tamo gde je zauvek otišla. Taman ja da pođem kad me od nje otrže Žena u crnini. Ne idi za njom, veli mi. Ona je bez Boga umrla i ti ćeš, ako je poslušaš. Tad sam lepo osetila kako su me njene reči spasile da ne ispustim dušu. Dođe mi ona noću opet u kuću i kaže mi da ne treba da idem za mrtvima, jer mi je određeno da živim 92 godine.
Tada ju je uputila u planinu po drva, da pređe preko reke i da se prekrsti svuda gde vidi porušene zidine, pa kad dođe do njive na uvrat, gde se okreću volovi, da nabere travu vratič, samu procvetalu. Tri dana da je topi u vodi, pa da se njom okupa. Jedino će tako zdravlje da povrati.
– I nemoj da zaboraviš da pališ sveće i polažeš cveće u moju crkvu – opomenula ju je sveta Petka. – Prvo sredom, pa petkom. Sreda je moja majka, ona je starija od mene.
Baba Borika je u svemu poslušala Svetu Petku. I nikad se više nije razbolela. Nadživela je i muža i dvojicu sinova.

Videti više: http://www.treceoko.novosti.rs/code/navigate.php?Id=63

(Izvor: Treće oko, Obnovljeno stanište Crničke Petke )

ЛеЗ 0003506

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Сачувани фрагменти једне недовршене хронике

%d bloggers like this: