Судбина „Књижевних новина“ – невесела

ИЗВЕШТАЈ ЗА 2012. 

Претешко, горе него и раније

И даље невесела судбина „Књижевних новина“. Не само што су прошле године, негде у ово време насилно измештене са своје култне адресе, из приземља Француске 7, у поткровље објекта који се и даље назива зградом Удружења књижевника Србије, недоступно посебно нашим старијим члановима навиклим на  раније доступно седиште редакције, већ су се и материјалне прилике знатно погоршале. Никако да саставимо крај са крајем, односно да се крај са почетком дозове. Гомилају се дугови. Четири месеца нису исплаћени скромни хонорари онима који припремају и реализују лист, од секретара редакције, преко човека који прави прелом до коректора, а ту су и дугови штампарији.

Одласком техничког уредника Зорана Маринковића на онај свет, и  уже редакцијске снаге су знатно ослабиле. Сведене су на секретара и главног уредника ,  који обављају и послове техничког уредника, и дистрибутера, и много тога другог. И поред такве ситуације, која је гора него и ранија, реализовано је у овој години осам бројева, од чега су четири двоброја. С обзиром на неприлике у којима се припремају и реализују „Књижевне новине“, сматрамо да оне, ипак, испуњавају своју основну функцију, да буду књижевно и информативно гласило. Са широком мрежом сарадника, као и великим бројем угледних књижевних имена. Запажен је и број претплатника, како из земље тако и из света, којим путем се остварује солидан приход.

Међутим, апсурдно би било, посебно у нашим неприликама, да се новине самофинансирају, што није случај са сродним гласилима ни у много развијенијим културама и економијама света. И тамо се сродна издања, књижевни листови и часописи, ослањају на издашније донације и помоћ државе.

Београд, 13.12.2012.                                                                     Мићо Цвијетић, главни и одговорни уредник

(Извор:УКС, Редовна годишња скупштина….)

*

______Вреди погледати: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Knjizevne-novine-na-ulici.sr.html

………  Живорад Ајдачић сматра да треба поднети кривичне пријаве против свих лица која су учествовала, кршећи закон, у расподелу просторија у Француској 7. Петар Пајић је предложио да чланови УКС-а потпишу петицију за одбрану „Књижевних новина” која ће бити достављена Драгану Ђиласу, градоначелнику града Београда, и Борису Тадићу, председнику Републике Србије. Луне Левајац је додао да у дворишту зграде УКС-а ниче нека „скаламерија од гвожђа”, која потпуно одудара од амбијенталне целине.

Зграда УКС-а проглашена је за културно добро и Левајац пита ко је могао да изда дозволе за градњу, ако је неко уопште издао. Биће покренут и поступак за одузимање имена „Клуб књижевника Србије”, јер садашњи угоститељски објекат нема никакве везе са УКС и писцима.

На Скупштини Удружења књижевника Србије чуо се још један занимљив предлог. Предраг Богдановић Ци предложио је да једна улица у Миријеву понесе име књижевника Моме Димића. Разговарало се и о ситуацији на Косову и Метохији. Упућен је апел сукобљеним странама да „дијалогом пронађу решења која би била обострано прихватљива”, јер би у том случају престала потреба за барикадама.

З. Радисављевић
објављено: 04.12.2011.

Последњи коментари

Мирко Грбић, Бањалука(околина) | 04/12/2011 21:12

Прије 40 година сам са Политиком и Књижевним новинама у Студењаку читајући их чекао студентски пасуљ…..сада Политику читам у електронском издању негдје на Козари, Књижевне не могу ни тако….Боже ме опрости као Хајдегер у свом Шварцвалду !Туго моја голема!

Miroslav b. Mladenovic nastavnik Vlasotince Mladenovic | 05/12/2011 18:46

Sa zaprašćenjem sam pročitao ovaj tekst. Punih 40 godina sam čitalac KNJIŽEVNIH NOVINA kao prosvetni radnika rada na selo .
Ovo je sunovrat srpske kulture.
Miroslav B. Mladenovic Mirac nastavnik Vlasotince 4.12.2011.g Vlasotince Jug Srbije

Миливој Анђелковић | 05/12/2011 21:58

Мирко, део „Књижевних новина“ у електронском издању можете видети преко сајта Удружења књижевника Србије.

Отети простор од УКС и КН је кривично дело, што је и изричито речено на скупштини. Политичка моћ и самовлашће у корист „наших нових листова и наших људи“ креира отимање простора и судске одлуке. Пријаве ће бити поднете, али хоће ли кадије да пресуде по закону или по својој вољи?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s