Vitezović: Ivan Grozni, potomak Nemanjića

U RUSKOJ monumentalnoj, u ilustrovanoj ili iluminisanoj istoriji sveta pod imenom „Letopisni licevoj svod“ („Letopisna lična zbirka“ ili „Letopisni ilustrovani svod“), unikatno rađen za prvog ruskog cara, Ivana IV Vasiljeviča, posebna celina i velika pažnja posvećena je Srbima, Svetom Savi i Kosovskom boju.

– Ova pažnja pokazuje rusku državnu zahvalnost jer se kao carstvo utemeljilo prvo na prepisima Zakonopravila Svetog Save, koje je potom i dobilo štampani oblik uz neznatne promene pod nazivom Kormčaja knjiga (Knjiga kormarenja (uprave), koja se posrbljeno zove Krmčija), ali i pokazuje i carsku ljubav Ivana IV, kome je Teodosijevo „Žitije Svetog Save“ bila knjiga detinjstva, što pokazuje i njegov veoma prilježan odnos prema svom poreklu, koje je srpsko, u jednom delu i nemanjićko – kaže za „Novosti“ Milovan Vitezović, koji je priredio raskošnu i dragocenu knjigu „Sveti Sava u ruskom carskom letopisu“, a koju je objavio Zavod za udžbenike, u prevodu Miljenke Vitezović sa starog ruskog jezika.

ILUMINACIJE ŽIVOT srpskog sveca u ruskom carskom letopisu ispripovedan je i oslikan po Teodosijevom „Žitiju Svetog Save“. Ispripovedan je, po Vitezovićevim rečima, u svedenim i dostojanstvenim rečenicama, intoniranim kao besedne posvete. Slike, iako minijature, daleko su „rečitije“. U svakoj se nalaze po dve, tri ili čak četiri epizode iz Savinog života. Ove knjižne iluminacije rađene su u tehnici akvarela direktno na hartiji (hartija je bila carskog kvaliteta što je delu omogućilo carsku trajnost). Svi oslikani ambijenti Savinog svetovnog i monaškog života i arhipastirskog stolovanja od Rasa do Svete Gore, ambijenti njegovih manastira Studenice, Hilandara, Žiče, Mileševe, ambijenti gradova njegovih audijencija Soluna, Carigrada, Jerusalima, Kaira, Trnova, ambijenti njegovih hodočašća svetim mestima, svi imaju ruski izgled i ruski karakter….

Vitezović: Ivan Grozni, potomak Nemanjića | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s