Tragom spora o originalu testamenta Petra Prvog Petrovića

TESTAMENT Svetog Petra Cetinjskog (Petra Prvog Petrovića), strica slavnog vladike i pesnika Njegoša, prvi put pre nekoliko dana izložen u Narodnoj biblioteci Srbije je – original! Izričiti su najodgovorniji u NBS, uprkos tvrdnji iz Crne Gore da se dokument u kome Petar Prvi Njegoša proglašava svojim naslednikom, iz 1830. čuva u Narodnom muzeju podno Lovćena i da je u stalnoj postavci Biljarde. (….)

Direktor Muzeja na Cetinju Risto Dragićević (ujak Danila Kiša) je 1949. u časopisu „Istorijski zapisi“ pisao o tom testamentu kao o izgubljenom dokumentu. Desetak godina kasnije našao se u posedu Narodne biblioteke, koja ga je kupila po ceni od tadašnjih 30.000 dinara (kada su knjige u proseku kupovane za 500-1.000 dinara).

– Rukopis je kupljen od Stevana Radosavljevića iz Zemuna i u Biblioteci je zaveden 8. avgusta 1959. – kaže za „Novosti“ dr Olivera Stefanović, načelnik Odeljenja posebnih fondova NBS. – Do tada je smatrano da je original testamenta izgubljen. Verovatno ga je, ipak, sa sobom poneo sam Sarajlija, a možda ga je sačuvao i Milorad Medaković.

Pretpostavlja se da je Stevan Radosavljević potomak Medakovića i da je dokument bio u njegovoj zaostavštini.

– Narodna biblioteka nikada nije otkupila nijedan dokument a da nije utvrđena, po najvišim standardima, njegova originalnost. Autentičnost testamenta je bilo veoma lako ustanoviti upoređivanjem rukopisa Sarajlije, iza koga je ostalo dosta pisanih dokumenata, analizom starosti papira i verodostojnosti pečata – uverava nas Olivera Stefanović.

Da se u Beogradu čuva original potvrđuje i studija akademika CANU Dušana Martinovića „Testamenti znamenitih ličnosti i crkvenih velikodostojnika Crne Gore“ iz 2009. godine. U njoj se izričito kaže:

„Testament Petra Prvog čuva se u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu. Na njemu je označeno da je original iako ga nije potpisao testator.“

Tragom spora o originalu testamenta Petra Prvog Petrovića | Kultura | Novosti.rs.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s