”Novosti” vode na ručak Milisava Savića

PISAC Milisav Savić rođen je 1945. u Vlasovu, kraj Raške, završio je studije jugoslovenske i svetske književnosti u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao. Bio je urednik „Studenta“, „Mladosti“, glavni i odgovorni urednik „Književne reči“, „Književnih novina“, glavni urednik i direktor u izdavačkoj kući „Prosveta“, predsednik Srpske književne zadruge, predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na Londonskom univerzitetu, Njujorškom državnom univerzitetu u Olbaniju, Univerzitetu u Firenci, Univerzitetu u Lođu.

 

Njegovi romani „Ljubavi Andrije Kurandića“, „Topola na terasi“, „Ćup komitskog vojvode“, „Hleb i strah“ (Ninova nagrada), „Ožiljci tišine“ (Nagrada Miroslavljevo jevanđelje), „Princ i serbski spisatelj“ (Nagrada „Laza Kostić“), „Čvarčić“, prevedeni su na grčki, engleski, italijanski, bugarski… Savić je objavio knjige pripovedaka „Bugarska baraka“ (nagrada lista „Mladost“), „Ujak naše varoši“ (Andrićeva nagrada), književnoistorijsku studiju „Ustanička proza“ (nagrada „Pavle Bihalji“), multižanrovske knjige „Fusnota“, „30 plus 18“, „Rimski dnevnik, priče i jedan roman“ (Nagrada „Dušan Vasiljev“), kao i više knjiga prevoda sa engleskog i italijanskog, a priredio je i antologije savremene američke pripovetke, savremene australijske pripovetke, savremene italijanske pripovetke, kao i antologiju „Najlepše srpske priče“.

 

Obavljao je i dužnost ministra savetnika u Ambasadi Srbije i Crne Gore, odnosno Srbije, u Rimu, od 2005. do 2008. godine.


* Šta bi na osnovu kuhinje i priče moglo da se sazna o nama?

– Kao Balkan koji spaja istok i zapad, što nije fraza, jesmo zanimljivi. Ovde se događaju neke uzbudljive, autentične životne priče. Sličnu životnost i karaktere nalazio sam kod italijanskih pisaca s juga, Antonija Tabukija, recimo, postmoderniste, koji je pravio literaturu ni od čega. Naša kuhinja nema tu originalnost koju poseduje priča, ali ima specifičnu aromu koja ume da bude zanimljiva.

 

* Da li Ivica Dačić zna da ste Moniku Beluči upoznali pre njega?

 

– Upoznao sam je u Rimu 2005, sedeli smo za specijalnim stolom na svečanoj večeri, kada je Emiru Kusturici uručen Zlatni globus za film „Život je čudo“. Izgledala je prelepo, bila ljubazna i šarmantna, a od fantastične ponude sa stola jela je samo mlade rotkvice sa balsamikom i maslinovim uljem. Sećam se da sam pitao Kusturicu ko je gospođa, plašio sam se da se ne obrukam, jer nisam imao pojma ko je Monika Beluči. To je, zasad, naš prvi susret.

 

* Kakvu biste čitateljku voleli da imate?

 

– Kao u knjizi „Ako jedne zimske noći neki putnik“, fantastičnog italijanskog pisca Itala Kalvina. Priča se bazira na ženskom i muškom principu, čitaocu i čitateljki koji su se sreli, venčali, i negde pri kraju knjige imaju prvu bračnu noć. Dok leže u krevetu on joj kaže da isključi svetlo, a ona odgovara – pusti me da završim novi roman Itala Kalvina.

 

* Gde se najlepše čitaju knjige?

 

– U vozu, ali, nažalost, vozova kod nas gotovo da više nema…..

(…)

* Da li su pisci uvek deo neke politike?

– Jesu. Ta priča o tome da su pisci van politike nije tačna. Oni su u politici i kad služe toj politici, i kad su protiv te politike, tako da, nažalost, ideologija, ili kontekst, uvek stoje iza književnosti, uz neke šire ideje iz okruženja u kojima se stvara ta književnost. S tim se treba pomiriti, i stvar je pisca da se izbori sa politikom.

* Gde je moć književnosti u odnosu na politiku?

– Književnost je ta koja sve dovodi u pitanje – i istine, i istorije, i filozofije, i svaku politiku. U tome je i njena moć. Ali, književnost može da dovodi u pitanje i samu sebe, ona se stalno raspituje čemu ova priča koju pričam. U politici se ne sumnja, politika računa na obećanja, budućnost, optimizam, na programe i manifeste, tu sve može, ali i ne mora da bude.

”Novosti” vode na ručak Milisava Savića | Spektakl | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s