“Službeni glasnik” bez priznanja “Sreten Marić”

 

Vest da je petoknjižje Save Damjanova “Srpska književnost iskosa” u izdanju “Službenog glasnika” dobilo nagradu “Sreten Marić”, kao izdavača nas je učinilo ponosnim, ali kao suosnivača nagrade zatečenim. Ovo se ističe u saopštenju Radoša Ljušića, direktora “Glasnika”. U pismu se navodi da su u pozivu za dodelu nagrade u Matici srpskoj u Novom Sadu, Biblioteka Matice srpske i Opština Kosjerić sa kojima je do prošle godine “Službeni glasnik” zajednički dodeljivao nagradu, organizovao skupove o Mariću i objavljivao godišnjak “Raskršća” – nijednim slovom ne pominje da je i “Službeni glasnik” suosnivač nagrade.


NI SPONZOR NI DONATOR
– Bez ikakvih konsultacija najava ili obaveštenja, “Službeni glasnik” je izbrisan sa zvaničnih pozivnica, iako je sporazum o saradnji, potpisan sa Maticom srpskom 14. jula 2008. godine još na snazi – ističe Ljušić. – Nagrada se dodeljuje bijenalno, a na osnovu dogovora, osnivači naizmenično obezbeđuju novčana sredstva. “Službeni glasnik” je dva puta zaredom, 2009. i 2011, obezbedio sredstva za rad žirija u iznosu od 150.000 dinara, kao i novčani iznos nagrade od 400.000 dinara. Nameće se zaključak da je “Glasnik” bio pominjan i potreban suosnivačima samo kada je finansirao nagradu i da su njegovo ime, ugled i novac zloupotrebljeni, a zaposleni u “Glasniku” obmanuti.

LjUŠIĆ napominje kako “Glasnik” nije ni sponzor ni donator, već da je kao izdavač koji neguje kulturne vrednosti potpisao pomenuti sporazum u kome jasno piše da “obuhvata zajedničke aktivnosti na negovanju uspomene na ličnost i delo Sretena Marića, univerzitetskog profesora, esejiste, pisca i prevodioca”.

Negovanje i očuvanje uspomene na dela značajnih srpskih intelektualaca, kakav je Sreten Marić, zadatak je srpske kulturne javnosti i institucija, a ne pojedinaca na njihovom čelu, koji po sopstvenom nahođenju krše sporazume i uvode pravila prema ličnim sklonostima. “Glasnik” će nastaviti da objavljuje dela Sretena Marića, jer je reč o vrhunskoj srpskoj esejistici. S druge strane moramo preispitati ugovore i sporazume sa pojedinim institucijama, među kojima je Matica srpska, a koje su pokušale da zloupotrebe dobru nameru i želju da se finansijski pomogne istinskim vrednostima, navodi se na kraju pisma.

Šta se dogodilo i u čemu je suština ovog spora pitali smo Mira Vuksanovića, direktora Biblioteka Matice srpske koji nam je rekao:

– Nagradu su ustanovili Biblioteka i opština Kosjerić 1. februara 2005. godine. Kosjerić kao rodno mesto Sretena Marića, a Biblioteka jer se u njoj nalazi donacija Nikol i Sretena Marića od 1989. 

“Službeni glasnik” bez priznanja “Sreten Marić” | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s