Za knjižare niko ne brine

UDRUŽENjE izdavača i knjižara Srbije i Grupacija izdavačke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije u ponedeljak su uputili saopštenje u kome oštro reaguju zbog toga što je prvi put u novijoj istoriji Beograda izostao najbitniji, jesenji otkup knjiga za biblioteke na teritoriji prestonice u 2012. godini.

– Sredstva predviđena za otkup knjiga u 2013. godini su oko tri puta manja od onih u 2010. i oko četiri puta manja od onih u 2009. godini, čime je ugroženo poštovanje makar minimalnih bibliotečkih standarda u nabavci knjiga. Građani Beograda su lišeni mogućnosti da na odgovarajući način učestvuju u kulturnom životu i da stiču znanja korišćenjem knjiga iz tekuće izdavačke produkcije. Ovakve odluke svedoče o potpunom neshvatanju važnosti bibliotečkih fondova za razvoj modernog društva znanja i o krajnjem nerazumevanju kulturnog i ekonomskog potencijala knjige, bibliotekarstva i izdavaštva, sektora koji zapošljava stotine visokokvalifikovanih kadrova, zahvaljujući čijem radu se u Srbiji objavi više od deset hiljada naslova godišnje – navodi se u saopštenju.

Programom Sekretarijata za kulturu u 2009. godini na otkup je utrošeno 51,5 miliona dinara. U 2010. godini, za ovu namenu izdvojeno je ukupno 33,5 miliona dinara, a u 2012. godini 9,1 miliona dinara. U 2013. godini konkurs za nabavku knjiga nije ni raspisan.

Za knjižare niko ne brine | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s