Dačić: Bivša Jugoslavija je bila utopija

BEČIĆI – Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je danas, na regionanom Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, da države Zapadnog Balkana konačno treba da definišu zajedničke interese, kako bi na njima, a ne na ljubavi, počivala njihova buduća saradnja.
„Moramo da tražimo zajedničke interese. Ne verujem u ljubav između bivših jugoslovenskih naroda i narodnosti, jer da je ona iskreno postojala ne bismo ni ratovali. Verujem samo u zajednički interes. Ako budemo sposobni da ga nađemo, imaćemo jak region“, rekao je Dačić na završnom panelu dvodnevnog samita na kojem su predstavnici vlada država regiona govorili na temu „Dogovor za novo doba“.
Nekadašnja Jugoslavije je, prema njegovim rečima, bila utopija i zato ni danas ne treba živeti u iluziji da je potrebno praviti neku novu Jugoslaviju, ali je potrebno ići u što veću povezanost sa ciljem ostvarivanja zajedničkih interesa.
On je predložio formiranje zajedničkog tela, nekakvog balkanskog saveta, koji bi po uzoru na skandinavski savet, bio konsultativnog karaktera i služio da se bolje zastupaju zajednički interesi.
„Interes nam je da svi zajedno budemo bolje pozicionirani, da imamo povećan nivo ekonomske aktivnosti, da imamo otvoreno tržište za promet robe kapitala i ljudi. Mi to još nemamo u potpunosti u ovom regionu. I dalje se gleda na to ko odakle dolazi, ali i bilateralni primeri ne govore da je svima pođednako stalo da imamo takav pristup“, rekao je Dačić.
To, kako je objasnio, znači da ne može, na primer, Srbija samo da bude tržište za Sloveniju i Hrvatsku već da mora biti partner, odnosno da i njihovo tržište mora da se otvori za Srbiju.
Dačić je istakao da se ne sme dozvoliti oživljavanje srednjovekovnih koncepata koji su region delili carskim rezom, i Sloveniju i Hrvatsku integrisati u EU a ostale države regiona ostaviti u njenom predvorju.
Predsednik Vlade Srbije je osvrćući se na evrointegrativne procese u regionu konstatovao da se sve države Zapadnog Balkana danas suočavaju sa uslovima koji nisu bili ispostavljani drugim zemljama na putu ka EU, ali da, iako se ta činjenica mora uvažavati, niko u regionu ne treba da se oseća inferiorno.

Dačić: Bivša Jugoslavija je bila utopija | Ekonomija | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s