Počinje Beogradski festival evropske književnosti

DRUGI Beogradski festival evropske književnosti počeće u utorak uveče od 19 sati, u holu Doma omladine Beograda, otvaranjem izložbe posvećene velikom poljskom pesniku Zbignjevu Herbertu (1924-1998), jednom od najvećih evropskih pesnika 20. veka.

Tokom ove izložbe posetioci će moći da vide crteže, rukopise i fotografije ovog modernog klasika, koji je pisao i eseje, drame i kratku prozu. Vrhunac Herbertove poezije predstavlja knjiga „Gospodin Kogito“: pesme na tu temu pisao je tokom čitave svoje pesničke karijere, a Gospodin Kogito jedan je od najuzbudljivijih likova moderne evropske književnosti.

Herbertovi crteži nastajali su, po rečima Gojka Božovića, glavnog urednika „Arhipelaga“, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. Veliki broj crteža odnosi se na teme iz Grčke, zatim Holandije i Italije, posebno Venecije – što su sve velike teme u njegovom stvaralaštvu.

– Malo je poznato da je veliki pesnik i esejista tokom čitave svoje karijere radio i crteže. Oni mogu da se vide i na mnogim njegovim rukopisima, jer je on pišući svojim prepoznatljivim sitnim rukopisom, svoje pesme i eseje ukrašavao vinjetama, crtežima, minijaturama. Herbertovi crteži u dubokoj su vezi sa spisima, otuda i sami rukopisi deluju kao crteži – rekao je za „Novosti“ Božović.

Na otvaranju Festivala pesnik Duško Novaković pročitaće pesmu posvećenu Herbertu. Zatim će, u prvom književnom programu, nastupiti pisac Mihajlo Pantić, koji će razgovarati sa publikom i čitati svoje nove priče iz knjige „Hodanje po oblacima“. U okviru filmskog programa festivala posetioci će moći da vide besplatnu projekciju filma „Hadersfild“ Ivana Živkovića koji je snimljen prema istoimenoj drami Uglješe Šajtinca.

Festival koji organizuje „Arhipelag“, odvijaće se u Domu omladine do 28. juna. Zamišljeno je da se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video-prezentacija i drugih događaja.

Počinje Beogradski festival evropske književnosti | Kultura | Novosti.rs.

One thought on “Počinje Beogradski festival evropske književnosti”

  1. Drugi beogradski festival književnosti osnovali su i zamislili samozvanci. Festival je stvoren za njih. Organizator „Arhipelag“, njegov šef Gojko Božović, inače član i funkcioner srpskog PEN-a nije mogao a da ne pozove člana i funkcionera tog istog PEN-a, g. Miku Pantića. Tako se pravi fama o pozvanosti, da bi se, potom, ista pozvanost iskoristila za sledeću. Kakvog smisla ima priredjivati festivale za sebe? Kakvog smisla ima osmisliti jedan književni festival bez da se predvidi učešće kritičara na njemu? Kakvog smisla ima pripremati jedan festival u potaji, u mraku jedne činovničke radionice? Ko je birao učesnika festivala? Javno? U kabinetu? Odakle novac organizatorima za festival kada su pre neki dan bili na protestu upravo zbog finasijskih sredstava koja su im uskraćena? Organizovati jedan (književni) festival bez utvrdjenog fer-plej-a, znači poturati pod nos biloški tamjan jedne književne grupe drugoj. Još gore: iskoristiti pojam festival-a za jedno prazno Ništa. Doba reklame i samopromocija za to i služi: da se falsifikuju i u drugi plan stave vrednosni sudovi, „jurnjava za znakom, a na štetu označene stvari“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s