Otvoren Andrićev institut u Andrićgradu

PROJEKAT BEZ PREMCA

U ANDRIĆGRADU su za samo dve godine izgrađeni trgovi Nikole Tesle i Petra Petrovića Njegoša, šetalište Mlada Bosna, velelepna Gradska kuća ispred koje je Andrićeva statua, Andrićev institut, Crkva Svetog kneza Lazara, desetine manjih kamenih kuća u kojima su knjižare, galerije, trgovine, tu je „tripleks“ bioskop, ulazna vizantijska kapija sa kulom, turska kula, podzemni parkinzi, gradnja hotela i hostela je u završnoj fazi, baš kao i Univerziteta i Akademije lepih umetnosti. Uslediće stvaranje karavansaraja i srpske kuće, rečne marine, otvorene pijace, sportskih terena, bazena, zidina oko grada…

VIŠEGRAD – Vidovdan, 624. od Kosovske bitke, proslavljen je u petak na najdostojnijem mestu – pod svodovima tek izgrađene velelepne Crkve Svetog kneza Lazara čiji su temelji osveštani, u Andrićevom institutu koji je u petak počeo da radi, na trgovima Nikole Tesle i Petra Petrovića Njegoša do kojih vodi Ulica Mlade Bosne…

Emir Kusturica, tvorac višegradske renesanse i kamenog zdanja na obali Drine, ipak tvrdi da je sve to tek generalna proba za idući 28. jun i veliki praznik srpskog naroda: tada će jedini grad u istoriji civilizacije posvećen jednom piscu i njegovom delu biti u potpunosti završen.

– Teško je vreme za male narode. Budućnost imamo ako ostvarimo značajne projekte kakav je Andrićgrad. Zadovoljan sam jer se danas materijalizovala duboka veza između Srbije i Republike Srpske, dve vlade brinuće o radu Andrićevog instituta. Najvažnija institucija Andrićgrada je održavanjem prve, osnivačke sednice zvanično počela da radi – rekao je Kusturica za „Novosti“.

– Svedoci smo pokušaja istorijskog revizionizma. Pokušavaju da okidač „kriv“ za Prvi svetski rat pripišu srpskoj ruci. Protiv takvih ćemo se boriti.

Direktor klasičnog i modernog instituta društvenih nauka i umetnosti je – Emir Kusturica.

Ispred Crkve Svetog kneza Lazara, višegradskih Dečana, akademik Matija Bećković je rekao:

– Na ovaj dan kukavica prestaje da kuka. Posmatrajući Andrićgrad, to deluje istinito i moguće. Uz ćupriju Mehmed-paše Sokolovića, Višegrad je dobio svoje najveće dostignuće, a RS svoju kulturnu prestonicu. Po legendi, crkve su nekada letele iz mesta u mesto, a ona dečanska našla se na obali Drine u gradu posvećenom Andriću. Velika je sreća imati u narodu jednog Kusturicu – kaže Bećković.

Andrićgrad je u petak posetio predsednik RS Milorad Dodik, on se Kusturici zahvalio što nije odustao od projekta presudno važnog za budućnost Srpske:

– Od početka gradnje Andrićgrada, zahvaljujući Kusturičinom angažovanju, dobijamo sve više važnih institucija sa kojima možemo da se identifikujemo kao narod. Za godinu dana, sve će biti završeno, a one koji ne žele da vide boljitak, njih ne vredi ubeđivati. Vlada RS je napravila izuzetan potez odvajajući javna sredstva za ovaj posao jer Andrićgrad ostaje za večnost. 

Otvoren Andrićev institut u Andrićgradu | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s