Danojliću nagrada „Izviiskra Njegoševa“

– KOD ljudi sklonih krajnostima, kod plahih i lakomih, mogući su svakojaki preobražaji. Teško je živeti sudbinu maloga naroda. Pustinjak sa Cetinja je nosio kako prokletstvo, tako i ponos jedinke rođene u grmenu malenome. On je znao da se iz teskobe i očajanja pod pritiskom svetskog zla čine samoubilačka premetanja preko glave, ali je od čoveka u svemu, pa i u ovome, tražio više od onoga što mu najlakše samo od sebe polazi za rukom. Izdajstvo je lak izbor sa dugim i nepopravljivim posledicama. Njegov ponos se hranio mukom opstajanja u ubogoj, odasvud stešnjenoj zemlji, njegova muka je nalazila razrešenje u učvršćivanju ličnog i kolektivnog samopoštovanja. Sve je znao, sve je video a bilo mu je teže nego nama danas – rekao je književnik Milovan Danojlić, kao dobitnik ovogodišnje nagrade „Izviiskra Njegoševa“ za celokupno delo, na svečanosti u Narodnom pozorištu.

Govoreći o Njegošu, Danojlić je istakao da je naš prvi i najveći pesnik u svojoj cetinjskoj kovačnici razgoreo glavnju čije su se iskre razvejale po životnom prostoru njegovog roda.

– Jedna od tih iskri pala je na delo današnjeg nagrađenika, kome je ostalo da poveruje kako je ovu počast zaslužio ako ni zbog čega drugog, ono zbog navike da u sebi zajedno sa nevidljivim horom ponavlja poziv na borbu neprestanu i zbog svoje ubeđenosti da će onaj ko okleva i razgađa izgubiti oba sveta. A pitanje što ga vladika Danilo postavlja posrnulim nevoljnicima: „Su čim ćete izać pred Miloša i pred druge srpske vitezove koji žive doklen sunce grije“, on je prilagodio sopstvenom prostoru borbe. Herojsku, epsku svest mučila je mogućnost polaganja računa pred Obilićem, i voždom Karađorđem, dok našu savest danas opseda izvesnost suočavanja sa tvorcem „Luče“, „Vijenca“ i „Šćepana Malog“, pa smo pitanje preformulisali u: „Su čim ćemo izać pred Njegoša i pred druge srpske vitezove“. Miloš je mera jedne vrste hrabrosti, Njegoš druge, ono što je zajedničko moralnom i duhovnom junaštvu jeste spremnost na samopožrtvovanje i odricanje – rekao je Danojlić.

O Njegošu je govorio i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, a o nagrađenom piscu predsednik žirija Jovan Delić, i članovi Dragan Hamović i Ivan Negrišorac. Nagrada koju su ustanovili Eparhija budimljansko-nikšićka i kompanija „Mona“ Danojliću će biti uručena na dan Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

VERNOST ZAVIČAJU

– MILOVAN Danojlić se izdvojio među malim brojem velikih savremenih srpskih pisaca koji čine čast srpskoj književnosti i čuvaju joj značaj i značenje u hudim vremenima. Danojlić je Evropljanin kakvog nemamo: znalac svetskih jezika, strastveni čitalac na stranim jezicima i prevodilac velike poezije na tim jezicima. Ali, to je Evropljanin koji je prema Evropi veoma kritičan i čije pripadništvo evropskom pesničkom bratstvu ni najmanje ne smeta njegovom nacionalnom utemeljenju niti vernosti zavičaju, – rekao je Jovan Delić.

 

Danojliću nagrada „Izviiskra Njegoševa“ | Kultura | Novosti.rs.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s