LEPEZA?HARFA?MOST NA ADI?

MOST NA ADI – VAN POLITIKE recite razlog protiv ako imate

Već sad vidim da će ime mosta na Adi biti glavna predizborna zanimacija, pa bih i ja želeo da dam neki predlog, a vi recite zašto ste protiv i dajte svoj.
Mislim da bi most trebalo da se zove MOST MILUTINA MILANKOVIĆA. Zasto?
Milutin Milanković je od strane NASA-e stavljen u 10 najznačajnijih naučnika sveta, medju kojima je i Nikola Tesla. Ukratko o njegovom značaju pogledajte na
http://static.astron…/milankovic.htm
Smatram da bi buduće generacije za njega trebale da znaju upravo koliko i za Teslu, Pupina, a ime mosta je jedan od načina.
Imena poput Lepeza, Harfa, Adin most i sl. su samo nadimci, mozda će ga većina tako i zvati bez obzira na zvanićno ime. Lečenje kompleksa političara takodje ne dolazi u obzir, tako da Draža, Djindjić, Bogdanović i ostala kompanija treba da ostanu po strani. Svi su čuli, pa i ja, da u Istanbulu postoji Plava džamija, ali kada sam bio tamo, shvatio sam da je to samo turistički nadimak zbog dominacije plave boje u unutrašnjosti. Turci je tako ne zovu, već Sultanahmet camii i kada čujete pravo ime zanima vas po kome se tako zove i saznate značaj tog čoveka za njihovu istoriju. Zato bih voleo da kad stranac predje tim lepim mostom, čuje ime i zapita se ko je bio taj čovek – vi mu sa ponosom ispričate o njegovom značaju u svetskoj nauci. I ne samo oni, na isti način bi zainteresovali svoju decu da saznaju ko je on i da mu daju ono mesto u istoriji koje je zaslužio, a koje mu mi nismo dali, a ceo svet ga priznaje. Poklonimo mu jednu od najviših gradjevima u Beogradu kako bi ostao blizak svojim zvezdama i dalje nastavio da gleda daleko u budućnost!

Dragan   http://forum.b92.net/topic/68565-most-na-adi-van-politike/

One thought on “LEPEZA?HARFA?MOST NA ADI?”

  1. Most na Adi???

    1. Kao nekadasnji radio amater, cinjenicno mogu da kazem da most na Adi podseca na dzinovsku Delta VLF antenu, koja se u duzini od oko 1,1 km skoro u potpunosti poklapa sa pravcem Sever-Jug, preko r. Save. Sajle koje sa obe strane drze pilon podsecaju na vise VLF antena, a svaka od njih, kako se smanjuju, odnosno povecavaju, odgovarala bi odredjenom VLF podopsegu.Pitanje je da li su sajle pod naponom, jer se ne vidi (zavrseci ulaze u beton). Pored toga, celom duzinom mosta proteze se “svetlosni“ kabal (koliko god da je svetlosni, on zraci, samo je nepoznanica kojom snagom, a moze da bude poveca). Ta duzina odgovarala bi horizontalno postavljenom dipolu koji bi u skladu sa koeficijentom skracivanja mogao da pokriva UVF/ELF frekventni opseg.

    2. Ukoliko bi se ispostavilo, nazovimo ih uslovno vertikalne – delta antene sa pilona, dakle da su pod naponom, to bi bila jedna ogromna primopredajna VLF antena To znaci, zavisno od snage da moze da zraci od energiju na nekoliko stotina do par hiljada kilometara. Ukoliko nije pod naponom (ukoliko se odobri, lako se ispita), to je onda prijemna VLF antena. U oba slucaja, verovatno se koriste kao deo nekog vojnog (nama nepoznatog) programa, najverovatnije za komunikaciju, ali i moguce za neke nezeljene stvari (podsecanja radi, sistem HAARP sa Aljaske radi u opsezima VLF//UVF/ELF. Horizontalni kabal – dipol je svakako aktivan (pod naponom je), tako da svakako moze uslovno da predstavlja primopredajnu antenu, koja bi pokrivala opsege UVF/ELF.

    3. Da bi obe antene imale odgovarajucu predajnu snagu, neophodni su i jaki generatori, kako bi signal mogao da bude prenet na vece daljine (verovatno da bi se u ptostoru ispod mosta moglo naci mesta za takve stvarcice).
    U svakom slucaju, potrebno je ispitati status, nazovimo ih antena sa mosta na Adi.Ne bi bilo nemoguce da, s obzirom da postoji jos nekoliko mosta slicne konstrukcije (u Podgorici je nesto manji ali sa pravcem Zapad-Istok), da su deo mreze aktivnih ili pasivnih antena nekog vojnog programa, pogotovu ako ih ima i u dr. zemljama Evrope i Azije, cime bi na odredjenoj geografskoj sirini predstavljali prsten antena nepoznatog vojnog programa (iza programa verovatno stoji neko ko stoji iza izgradnje mostova, mada ne mora da znaci uvek).

    4. Konacno, ranije objavljivane slike antena kod Beljine (Barajeva) nisu iz sistema HAARP, jer podsecaju na manje, prijemne VLF antene. Ali, najverovatnije da mogu da primaju signale sa HAARP pozicije.
    HAARP sistem je jedan jedini, postoji slicni sistemi u drugim zemljama, ali isto tako efikasni i koji rade u istim opsezima (vrlo bitno jer pokrivaju opseg rada CNS coveka). Jedan od takvih je nedavno doradjeni sistem EISCAT u Norveskoj, koji (nominalno) saradjuje sa naucnicima sa Univerziteta Stanford, koji uz mornaricu i ratno vazduhoplovstvo SAD, stoji iza projekta HAARP.
    Dakle, iako je EU 1999 osudila upotrebu HAARP sistema, evropski naucnici saradjuu sa americkim na ovim sistemima.

    5. Slicna saradnja je i po pitanju poslednje afere Snouden. Parlament EU je devedesetih osudio SAD zbog upotrebe sistema ESHELON, kojim je globalno vrseno prisluskivanje elektronskih komunikacija, ukljucujuci i evropske. Nakon poslednje afere prisluskivanja internet saobracaja EU od strane americke NSA, Evropa je takodje osudila saveznika Ameriku za takve aktivnosti. Medjutim, prema zapadnim medijima, Nemacka nije odmah, i narocito nije ostro reagovala na takva saznanja jer se ispostavilo da su i Nemci ucestvovali u tom prosjektu. Posteno!
    Eto, malo ako sam sta pomogao, pozdrav.

    ПРАВАЦ ПРОТЕЗАЊА МОСТА НА АДИ

Постави коментар